Historia
Kansakunnan keittiömestari
Mutta ei noissa edellä mainitsemissani ravintoloissa vielä mitään. Mennään ajassa taaksepäin.
Töölössä oleva Motti oli Salosen mestariteos. Motin vuosien 1959-1967 aikana, ravintolasta tuli osa sen aikaista kansallismaisemaamme.
Se oli hieno ohjelma. Olisi Vanamoilla ja Sukuloilla oppimista.
Sinänsä ihmeellistä, tai sitten ilmiselvää, on se, että rajaseudun viikarista, kasvoi niin valtiomiesten kuin tavallisten kadunmiesten kestokestittäjä.
Leo Salonen, olkoon jatkossa ihan Lexa tai Leo, syntyi Viipurissa 85-vuotta sitten. Rajaseudulla tarkoitin, että eloisassa Karjalassa eri kansallisuuksien ja heimojen jäsenet olivat keskenään tekemisissä, avioituvatkin, ilman ennakkoluuloja ja eritoten pelkoa.
Leon isä, Akim Guskoff saapui Venäjän Rjazanin kaupungista kesäapulaiseksi setänsä Viipurissa omistamaan herkkutavaroiden liikkeeseen. Mies rakastui kaupungin raitilla Aili Saloseen. Ja sitten syntyi Leo. Keskelle makujen mittaamatonta maailmaa. Kohta syntyi velipoika Pekka. Mies, josta tuli Savoy ravintolassa tehneeen uransa myötä myös osa tarinaa Suomen suurista keittiömestareista.
Saloseksi nimensä avioliiton myötä muuttanut isä Akim aisti varmaan pommien tulevan paineen, ja jätti herkkukaupan ja perusti säilyketehtaan. Sen nimeksi tuli Suomen Säilyke Oy.
Kun ne pommit sitten putoilivat, liike muutti Salosen perheen kanssa Helsinkiin.
Salosen veljesten, Leon ja Pekan, hauskimmat lapsuudenmuistot liittyvät kuitenkin juuri Viipurin säilyketehtaan tuoksuihin ja tunteisiin; Siihen, miten leikkien jälkeen maistuivat oman savustamon lämpöiset silakat.
Naskalien hoitamia herkkuja. Tavallaan tarinan alku.
Eini Tanner on kirjoittanut ansiokkaan teoksen ”Menu Leo Salosen tapaan”. Sinnä on alussa hieno riimittely: ”Mikojan, Tito, Breznev, Johnson sekä Kosygin UKK:n kanssa huusivat kohta, että tänne Lexan järjestämää lohta.”
Ei kulunut kauaa, kun Salosen perheessä ihmeteltiin, miten korttiannoksin hankitut maidot ja sokerit katosivat kummallisella tavalla. Sitä ennen, kun äiti Aili tajusi poikansa karkkikartellin, Leo ehti kuitenkin kartuttaa taskurahakassaansa siinä määrin, että kipinä yrittämiseen roihahti liekkeihin.
Voisi kuvitella, että nekkurahat taskussa nuori Leo muisteli pikkupoikana Karjalan Juutilassa vietettyjä aikoja, sitä, miten hän ja veljensä oppivat isänsä opastuksella, kuinka korva- ja keltasienien sekä tattien kuivaaminen suoritettiin, ja millä konstein sienistä loihdittiin venäläisiä herkkuja.
Maailma aukeni: ensin tulivat matkat Iraniin, käynnit Suezilla ja Egyptissä. Jännittävät ja raisutkin satamat baareineen, mutta myös aivan uudet ja ennennäkemättömät mausteet ja maut.
Sittemmin laiva suuntasi kohti Länsi-Intian saaristoa. Amerikan Key Westin värikkään visiitin jälkeen matka vei Curacaon saarelle. Sielläkin piti tutustua tietysti ensin merimieskapakoihin, mutta kohta Lexan kiinnostus muuttui pysyvällä tavalla. Oli tutustuttava maailman saarten kulttuuriin ja ihmisiin.
Ja eritoten maistella saarten ja mantereiden ruokia.
Uudet maut hurmasivat Lexan. Kun seuraavaksi matkattiin Trinidadiin, ja makujen maailma sen kun avartui. Avoliekillä paistettuja banaanipannukakkuja, hilloja ja chiliä…
Öljylasti vietiin lopulta Etelä-Amerikkaan, Montevideoon. Sielläkin tuli syötyä niin, että Lexa myöhästyi viimeisestä tankkerille kulkeneesta yhteysaluksesta sillä seurauksella, että hänet ryöstettiin satamassa siinämäärin putipuhtaaksi, että nuori mies jäi rannalle odottelemaan apua pelkissä alushousuissaan.
Apu saapuikin Pelastusarmeijan upseerin hahmossa, joka tarjosi liki alastomalle nuorukaiselle yösijan ja vaatteita, ja vielä kyydin aamusta Björkenheimin reelingille. Ja ilman korvausvaateita. Siitä sai alkunsa Lexan aktiivinen rooli Pelastusarmeijan tukijana.
Kunnon kala, se savustettu lohi ja rehellinen riista, alkoivat jo kutsua. Mutta ikävä kyllä myös armeijan harmaat.
Sotaväki kului kitkutellen, mutta aliupseerina Lexa marssi siviiliin, ja alkoi etsiä oitis töitä ravintoloista. Avoimia paikkoja ei kuitenkaan ollut, ja Lexa työskenteli tovin insinööritoimistossa edustajana. Vaikka mies menestyi, vuosi kuitenkin riitti. Ruoka kutsui, haave keittiömestarin manttelista.
Seuraavaksi kesäksi Lexa kutsuttiin ravintola Klippanille keittiöpäälliköksi. Kesä sujuin hyvin, ja miehen maine alkoi kasvaa. Syksyn tullessa, hänet kutsuttiinkin takasin Mottiin. Tällä kertaa keittiömestarin toimeen.
Lexa vaali ravintolan perinteitä huolella, mutta teki ruokalistaan myös hienovaraisia maailmalta opittuja uudistuksia. Ravintolan maine kasvoi, mutta Lexan yksityiselämässä kaikki ei ollut aivan kohdallaan. Hän päätti lähteä taas maailmalle, tosin vain lahden taakse Ruotsiin.
Lexa työskenteli tovin ravintola Intimisssä, mutta palasi pian Suomeen, ja toimi uuden Lido-ravintolan ruorissa uutukaisessa Autotalossa. Mutta kun kotiasiat eivät lutviutuneet, miehen tie vei taas toisaalle. Tällä kertaa Hollantiin.
Hollannin ajanjakso jäi kuitenkin lyhyeksi. Levoton mies suuntasi Kööpenhaminaan ja sai pestin tivolin Vivex-raintolaan. Runsaat smörrebröd-pöydät, voileivät hyytelöineen ja kaloineen, olivat palanneet sodan jälkeen tanskalaisten lautasille, ja taas Lexa sai uutta oppia.
Mutta veri veti koivun ja tähden alle. Kotona Helsingissä Lexa aloitti toimeliaana Suomen ravintolamaiseman kartoituksen.
Motti oli jo pitkään ollut taiteilijoiden suosiossa, mutta Lexan laadukkaan keittiön maine kiiri niin, että kohta Motista tuli myös talouselämän vaikuttajien ja poliittisen eliitin eteinen.
Mutta arki alkoi olla raskasta. Lexa oli milloin Kekkosen matkassa valtiovierailulla, milloin televisiossa ja aina perusarkena Motin mestarina. Kahdentoista vuoden jälkeen, Lexa tuumasikin, että oli aika tehdä jotain uutta.
Loppuun kuitenkin vielä yksi anekdootti.
Lexa ärähti Helsingin Sanomien sivuilla.
” Kun Ranskan kulttuuriministeri André Malraux vieraili Suomessa vuonna 1964, sain pestin laittaa Presidentinlinnaan parasta, mitä Suomesta löytyy. Malraux sai alkuruoaksi aurajuustokeittoa, savusiikafileitä ja herkkutatteja. Pääruokana oli heinäsorsaa venäläisten kurkkujen ja pihlajanmarjahyytelön kera. Ja uusia perunoita. Jälkiruokana oli lakkajäädykettä. Ei ollut vieraalla valittamista, niin kuin jollain berlusconeilla.”
Niin tai näin. Leo Salosen ruokajutut loihtivat esiin vanhan iloisen maailman, johon liittyivät herkuttelevat herraseurat ja pitkälle seuraavaan päivään venyneet lounaat.
Tämän tekstin viimeinen Lexan muistelo olkoon tämä:
” UKK ja vuorineuvokset saattoivat syödä suuren määrän keitettyjä lahnan päitä snapsien kera. Vuorineuvos Juuso Walldénin herkkua oli syntymätön porsas.”
Oi niitä aikoja. Mutta elämä jatkuu. Ja hyvin syönti.
Leo Salosen jälkikasvu, kaksi veljestä jatkavat isänsä viitoittamaa tietä ja luotaavat suomalaista ravintolakulttuuria vuodesta toiseen uusille luoville urille.